Помидоры в томатном соке на зиму — 7 вариантов заготовки. Рецепты с фото

Оглавление:

Помидоры в томатном соке — прекрасная альтернатива традиционным заготовкам. Вкус такого блюда получается более насыщенным и пряным. Помидоры в таком виде можно комбинировать с другими овощами, зеленью, специями. Зимой они идут как самостоятельная закуска, но томат можно использовать для приготовления других блюд. Средняя калорийность 25 кал в 100 г.

Помидоры в томатном соке на зиму — пошаговый фото рецепт

Эта заготовка, безусловно, понравится любителям неострых, сладких помидоров. Готовится такая консервация несложно, но обязательно нужна стерилизация.

Чтобы помидорчики красиво смотрелись в банках и на столе, выбирайте плоды одинакового размера и разного цвета, к примеру, для консервирования – желтые, а для соуса – красные, или наоборот.

Ингредиенты

Инструкция приготовления

  1. Хорошо спелые и очень сочные овощи (можно брать не кондицию) помойте, удалите плодоножку, разрежьте для удобства на несколько частей.

  2. Пюре перелейте в кастрюлю, добавьте сахар, соль, лавровый лист и горошины черного перца, влейте уксус и растительное масло (без запаха). Хорошо перемешайте и поставьте вариться на медленный огонь на 30 минут, периодически помешивая.

  3. В это время подготовьте помидорки предназначенные для консервирования: удалите хвостики (если такие имеются) и помойте их. Старайтесь выбирать твердые без вмятин с толстой кожицей.

  4. Банки накройте железными крышками и поставьте в большую кастрюлю с теплой водой (дно застелите кухонным полотенцем) стерилизоваться на 15-20 минут (с момента закипания воды).

Спустя отведенное время, аккуратно с помощью прихватки достаньте банки из горячей воды. Закатайте, переверните вверх дном и укутайте до полного остывания. Спустя один-два дня вынесите консервацию на хранение в прохладное темное место.

Помидоры на зиму в собственном соку

Заготовку, сделанную по этому рецепту, хранить можно при комнатной температуре, она никогда не взорвется и не испортится.

Ингредиенты на 3 л:

  • помидоры — 3 кг;
  • соль – 25 г;
  • сахар – 40 г.

Приготовление:

  1. Овощи хорошо промыть. Из тех, которые покрупнее и помягче, прокрутить сок.
  2. Довести его до кипения, добавить соль и сахар, прокипятить 10 минут.
  3. Плоды меньшего размера хорошо утрамбовать в стеклянную тару.
  4. Залить кипятком, накрыть крышками, дать постоять 15-20 минут, воду слить.
  5. Повторно залить кипящим томатом. На одну банку достаточно 1 л.
  6. Закатать крышки, укутать в теплое одеяло на ночь.

Помидоры в томатном соке «Пальчики оближешь»

Очень вкусные помидорчики, от которых не остается буквально ни капли. В отличие от рассола, который обычно выливается, томатный сок можно выпить или добавить в другое блюдо.

Ингредиенты:

  • помидоры — 4 кг;
  • соль — 1,5 ст. л.;
  • сахар — 2 ст. л.;
  • сушеный базилик — 1 ст. л.;
  • укроп – 1 ст. л.;
  • майоран – 1 ст. л.;
  • семена тмина — 0,5 ч. л.;
  • смесь перцев — 1 ч. л.;
  • лавровый лист — 4 шт.;
  • яблочный уксус — 1 ст. л.

Как консервировать:

  1. Помидоры хорошо помыть. Для этого рецепта лучше брать сорт «Апгрейт».
  2. 2 кг пропустить через соковыжималку.
  3. Поставить томатный сок на огонь, после закипания, добавить в него соль сахар, сушеную зелень, приправы.
  4. Кипятить 15 минут, за 1-2 минуты до готовности добавить яблочный уксус.
  5. Банки и крышки простерилизовать.
  6. Оставшиеся плоды хорошо утрамбовать в тару, залить кипятком, дать постоять 5 минут, затем воду слить.
  7. Повторить процедуру еще 2 раза.
  8. В четвертый раз залить кипящим томатом.
  9. Закатать крышками. Оставить в теплом одеяле на сутки.

Если вам по вкусу более острые блюда, добавьте в томатный сок не одну, а две чайные ложки смеси перцев.

Помидоры в томатном соке из томатной пасты

Если в наличии ограниченное количество сырья, а побаловать себя вкусной заготовкой очень хочется, на выручку придет следующий рецепт.

Ингредиенты:

  • Помидоры (лучше сорт «Руфус») — 3 кг;
  • томатная паста – 250 г;
  • вода — 1,5 л;
  • соль – 50 г;
  • сахар – 75 г;
  • молотый кориандр — 1 ст. л.;
  • черный молотый перец — 1 ч. л.;
  • зеленый базилик — 1 пучок;
  • укроп — 1 пучок;
  • столовый 9% уксус — 1 ч. л.

Приготовление:

  1. Тару и крышки простерилизовать.
  2. Овощи хорошо промыть, дать воде стечь.
  3. Утрамбовать в банки, залить кипятком на 5 минут, потом слить воду.
  4. Закипятить 1,5 л воды, размешать в ней томатную пасту, прокипятить маринад 5 минут.
  5. Добавить измельченный базилик и укроп, соль, сахар, кориандр, перец и уксус.
  6. Проварить на медленном огне 2-3 минуты.
  7. Залить содержимое банок томатным маринадом, накрыть крышками, оставить на 5 минут, затем закатать.
  8. Укутав теплым одеялом, дать настояться 8 часов.

В этом рецепте необходимо использовать проверенную томатную пасту из натуральных ингредиентов, тогда отличный результат вам гарантирован.
Мезороллеры для лица https://www.wildberries.ru/catalog/krasota/uhod-za-kozhey/uhod-za-litsom/mezorollery» на WildBerries!

Помидоры черри в томатном соке на зиму

Помидорки по этому рецепту получаются не только вкусные, но и красивые. К тому же черри вполне можно консервировать в литровых банках.

Ингредиенты:

  • черри — 1,5 кг;
  • «Каста», «Багира» или другие — 2 кг;
  • тертый корень имбиря — 1 ч. л.;
  • чеснок — 1 головка;
  • соль — 1,5 ст. л.;
  • сахар — 2,5 ст. л.;
  • черный молотый перец — 1 ч. л.;
  • чесночный перец — 1 ч. л.;
  • лавровый лист — 5 шт.

Приготовление:

  1. Черри хорошо промыть, слить воду.
  2. Остальные пропустить через соковыжималку.
  3. Томат довести до кипения, добавить туда соль, сахар, черный и чесночный перец, лавровый лист, очищенный и пропущенный через пресс чеснок, корень имбиря.
  4. Томить на слабом огне 25 минут, периодически помешивая, в конце выловить лавровый лист.
  5. Утрамбовать черри в простерилизованную тару, залить кипятком на 1-2 минуты, затем воду слить.
  6. Во второй раз залить в банки томатный сок до краев, накрыть простерилизованными крышками на 5 минут, потом закатать.

Если у вас нет в хозяйстве соковыжималки, подойдет мясорубка, только не забудьте процедить массу через сито.

Помидоры в томатном соке без стерилизации на зиму

Стерилизация — самая большая проблема для многих хозяек. Но существуют рецепты, которые прекрасно обходятся без этой утомительной процедуры. Ниже одни из них.

Ингредиенты:

  • помидоры — 2 кг;
  • соль – 25 г;
  • сахар – 60 г;
  • столовый 9% уксус — 3 ст. л.;
  • перец черный горошком — 5 шт.;
  • душистый горошком — 5 шт.;
  • острый красный чили — 1 стручок;
  • сушеный базилик — 1 ч. л.;
  • сухая горчица — 1 ч. л.

Что делать:

  1. Помидоры помыть.
  2. 1 кг пропустить через соковыжималку, закипятить пюре.
  3. Добавить в него соль, сахар, черный и душистый перец, базилик и горчицу.
  4. Томить на слабом огне 10 минут, влить уксус и через минуту снять с огня.
  5. В простерилизованные банки на дно уложить стручок красного чили, затем плотно уложить помидорки.
  6. Залить кипятком на 2 минуты, слить воду. Процедуру повторить еще 2 раза.
  7. Влить кипящий томат, закатать заранее простерилизованными крышками.
  8. Укутать в одеяло до полного остывания.

Хранить такую консервацию лучше в темном месте при комнатной температуре.

Помидоры с овощами на зиму

Следующий вариант консервации напоминает полноценную закуску. Зимой такая придется как нельзя кстати. Овощное ассорти прекрасно сочетается как с мясными, так и с рыбными блюдами.

Ингредиенты:

  • помидоры — 2 кг;
  • болгарский перец — 0,5 кг;
  • репчатый лук — 0,5 кг;
  • огурцы — 0,5 кг;
  • чеснок — 6 зубчиков;
  • морковь — 0,5 кг;
  • соль — 2 ст. л.;
  • сахар — 3,5 ст. л.;
  • смесь перцев — 2 ч. л.;
  • сушеный укроп — 2 ст. л.

Приготовление:

  1. Овощи хорошо промыть.
  2. Перчины очистить от семян и перемычек и нарезать крупной соломкой.
  3. Огурцы разрезать вдоль и пополам, хвостики удалить.
  4. Морковь очистить и натереть на крупной терке.
  5. Лук почистить и нарезать крупными полукольцами.
  6. 1 кг помидор разрезать на четвертинки.
  7. Второй пропустить через соковыжималку.
  8. Сок закипятить, добавить соль, сахар, смесь перцев, сушеный укроп.
  9. Прокипятить все на сильном огне 3-4 минуты.
  10. Чеснок очистить, пропустить через пресс.
  11. Перемешать овощи с чесноком, аккуратно, чтобы они не потеряли форму.
  12. Банки и крышки простерилизовать.
  13. В тару выложить на 3/4 овощное ассорти и залить до краев томатом.
  14. В кастрюлю поставить наполненные емкости, накрытые крышками, залить холодной водой до плечиков, довести воду до кипения, стерилизовать 25 минут.
  15. Достать банки, закатать крышками, оставить в теплом месте на сутки.

98 комментариев

  1. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

  2. I loved as much as you will receive carried out right here The sketch is tasteful your authored subject matter stylish nonetheless you command get got an edginess over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike

  3. I loved as much as youll receive carried out right here The sketch is tasteful your authored material stylish nonetheless you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike

  4. Hi Neat post Theres an issue together with your web site in internet explorer may test this IE still is the marketplace chief and a good component of people will pass over your fantastic writing due to this problem

  5. I had a great time with that, too. Despite the high quality of the visuals and the prose, you find yourself eagerly anticipating what happens next. If you decide to defend this walk, it will basically be the same every time.

  6. I have been surfing online more than 3 hours today yet I never found any interesting article like yours It is pretty worth enough for me In my opinion if all web owners and bloggers made good content as you did the web will be much more useful than ever before

  7. I genuinely admire the way you write blogs. I bookmarked it and will return to it. Excellent post. Right now, I’m learning something difficult and completely new from websites with excellent articles or reviews.

  8. The reputation of the website will surely see an improvement in the near future as a result of the high-quality content and the active involvement of the administrator.

  9. I just wanted to say how amazing your post is. It’s so apparent that I could tell you were an expert on the subject. If it’s okay with you, I’d like to subscribe to your RSS feed so I can be updated when you write more. Thank you so much, and please keep up the fun work.

  10. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  11. I don’t usually read blog entries, but this one forced me to take a closer look. Your writing style has truly struck me as impressive. I appreciate your wonderful essay.

  12. This is a really good place to read, and I’ve bookmarked it for later. I’m curious how much effort goes into making a webpage this excellent and instructive.

  13. My brother recommended I might like this web site He was totally right This post actually made my day You cannt imagine just how much time I had spent for this information Thanks

  14. I like this blog very much, Its a really nice place to read and receive info . «Reason is not measured by size or height, but by principle.» by Epictetus.

  15. I just had to get off your site before I could express how much I valued the frequent updates you provide your visitors. Without a doubt, I’ll check in often to see what updates have been done.

  16. Thanks, I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. However, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  17. Thanks I have just been looking for information about this subject for a long time and yours is the best Ive discovered till now However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

  18. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  19. Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is just nice and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  20. My brother suggested I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  21. you are truly a just right webmaster. The site loading speed is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a great activity in this matter!

  22. Thanks, I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far. However, what in regards to the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  23. This site is incredible. The radiant material shows the manager’s enthusiasm. I’m dumbfounded and envision more such astonishing substance.

  24. I appreciate your fortunate post. It was very funny, and it seems like you’ve reached a much nicer level now. How are we going to talk to one other now?

  25. What i dont understood is in reality how youre now not really a lot more smartlyfavored than you might be now Youre very intelligent You understand therefore significantly in terms of this topic produced me personally believe it from a lot of numerous angles Its like women and men are not interested except it is one thing to accomplish with Woman gaga Your own stuffs outstanding Always care for it up

  26. I was recommended this website by my cousin I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble You are amazing Thanks

  27. Hello, I truly like your post. Could we keep in touch regarding your AOL posts? To fix a difficulty I’m having, I need to speak with an expert in this subject. You might be that person after all. It will be a pleasure to talk to you.

  28. I appreciate your fortunate post. It was very funny, and it seems like you’ve reached a much nicer level now. How are we going to talk to one other now?

  29. Hello i think that i saw you visited my weblog so i came to Return the favore Im trying to find things to improve my web siteI suppose its ok to use some of your ideas

  30. Wow wonderful blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is great as well as the content.

  31. you are in reality a good webmaster The website loading velocity is amazing It sort of feels that youre doing any distinctive trick Also The contents are masterwork you have done a fantastic job in this topic.

  32. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  33. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  34. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  35. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  36. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  37. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  38. Thank you for your response! If you have any specific questions, topics, or areas of interest you’d like to discuss, feel free to share them. Whether it’s about technology, science, literature, or any other subject, I’m here to provide information and assistance. Just let me know how I can help you further, and I’ll do my best to assist you!

  39. I genuinely savored the work you’ve put forth here. The outline is refined, your authored material trendy, however, you seem to have obtained some trepidation about what you wish to deliver next. Assuredly, I will revisit more regularly, akin to I have nearly all the time, provided you maintain this upswing.

  40. The breadth of knowledge compiled on this website is astounding. Every article is a well-crafted masterpiece brimming with insights. I’m grateful to have discovered such a rich educational resource. You’ve gained a lifelong fan!

  41. После того как я приобрел защитные очки от лазерного излучения, моя работа с лазерами стала более продуктивной и комфортной. Я осознал, что защита глаз — это залог успешного выполнения задач и сохранения зрительного здоровья.

  42. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!

  43. Simply desire to say your article is as surprising The clearness in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post Thanks a million and please carry on the gratifying work

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *